Gary  Rhodes

Sos z czerwonego wina


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos z czerwonego wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 paski skórki z pomarańczy

¼ laski cynamonu

3 jagody jałowca

2 goździki

4 ziarna czarnego pieprzu

1 butelka czerwonego wina

3 kostki cukru

75 g schłodzonego masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Weź skórki z pomarańczy, cynamon, jagody jałowca, goździki, ziarna czarnego pieprzu i zawiń w muślin. Włóż do rondla, wlej butelkę czerwonego wina. Doprowadź do wrzenia i odparowuj, aż pozostanie sto mililitrów. Wyjmij woreczek, wyciśnij cały płyn. Dorzuć trzy kostki cukru, potrząśnij rondlem, postaw na ogniu. Tuż przed podaniem dorzuć schłodzone masło w kostkach i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do smażonego łososia z kwaszoną kapustą.

powrót

Podobne przepisy

Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.