Sos Velouté

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sos Velouté
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki masła

⅓ szklanki przesianej mąki

4 szklanki domowego lub kupionego bulionu z kurczaka

Przygotowanie:

W małym garnku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj mąkę i gotuj przez 1 minutę, cały czas mieszając (mąka nie powinna nabrać koloru).

Wlej bulion, energicznie mieszając, i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, często mieszając, aby pozbyć się smaku surowej mąki i uzyskać gęstą konsystencję (powinna przypominać śmietanę kremówkę).

powrót

Podobne przepisy

Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.