Maryla Musidłowska

Sos salsa verde


Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 6362

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pęczek pietruszki

ząbek czosnku

10 kaparów

4 małe ogórki konserwowe

3 filety z sardeli

1 czerstwa bułka

6 łyżek octu winnego balsamicznego

1 jajko ugotowane na twardo

oliwa z oliwek extra vergine

sól

pieprz

łyżka cukru

 

 

Przygotowanie:


Pokrojoną bułkę zamocz w occie. Posiekaj drobno pietruszkę, czosnek, kapary, sardele oraz ogórki. Utrzyj wszystko w moździerzu. Dodaj gotowane żółtko. Dodaj odciśniętą z nadmiaru octu bułkę. Dodaj sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Ucieraj nadal dodając jednocześnie oliwę. Można także przed dodaniem oliwy przetrzeć masę przez sitko. Przełóż sos do miseczek. Gotowe.

powrót

Podobne przepisy

Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.