Delia  Smith

Sos sałatkowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sos sałatkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ząbek czosnku

musztarda w proszku

ocet balsamiczny

ocet z sherry

4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

cukier

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Czosnek rozcieramy w moździerzu z łyżeczką soli morskiej na pure. Dodajemy łyżeczkę musztardy – można ją zastąpić musztardą pełnoziarnistą lub Dijon. Wlewamy po łyżce octu, który można zastąpić sokiem z limonki lub cytryny, oraz oliwę. Starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Sos można wymieszać w inny sposób: wszystkie składniki wlewamy do słoika z zakręcanym wieczkiem i energicznie wstrząsamy.

powrót

Podobne przepisy

Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.