Agnieszka Kręglicka

Sos romesco


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Sos romesco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80g uprażonych migdałów bez skórki

50g uprażonych orzechów laskowych bez skórki

2 upieczone papryki

3 utarte ząbki czosnku

łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 dojrzałe pomidory bez skórki

2 łyżki czerwonego octu winnego

1/2 szklanki oliwy extra vergine

posiekana natka pietruszki

sól

słodka papryka

chilli

cukier

pieprz

 

Dowolne dodatki:

utarte orzechy laskowe

natka pietruszki

papryka jalapeno

różne odmiany suszonych papryk

 

Przygotowanie:

Papryki obrać ze skórki i oczyścić z nasion, zachowując sok, który z nich wypływa. Migdały i orzechy zmiksować w malakserze. Dodać płaty pieczonej papryki i sok, czosnek i pastę pomidorową. Do masy dodać ocet, a potem stopniowo dolewać oliwę. Dodać przyprawy, doprawiając według upodobania. Jeżeli sos jest rzadki można zagęścić go kromką chleba, jeżeli jest zbyt gęsty i nasycony można rozrzedzić ciepłą wodą. Podawać do ryby pieczonej w soli.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.