Tomasz Jakubiak

Sos rabarbarowy do mięs


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10375

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 – 400 g rabarbaru

4 cebulki szalotki

pół szklanki cukru

laska wanilii

czerwone wino deserowe ½ szklanki

1 ostra mała papryczka chilli

2 łyżki masła dobrego

stek wołowy około 300 g

 

 

Przygotowanie:


Szalotkę drobno siekam i rumienię na maśle, dodaję 3/4 rabarbaru - posiekanego, rozciętą laskę wanilii i zasypuję cukrem. Duszę około 10 min aż rabarbar puści wodę. Zalewam winem i odparowuję aż sos będzie gęsty, następnie przecieram przez sito. Do sosu wkładam resztę rabarbaru pociętego na 5-6 cm kawałki, duszę około 5 min.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

#gggabi

05.02.2012 21:34


wawa

CYTUJ

a chili po co?

#Małgonia

04.07.2011 14:47


Wrocław

CYTUJ

Ciekawe ;]
Musze wypróbować

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.