Maryla Musidłowska

Sos pomidorowy


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

odsłon: 7025

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,5 kg gruntowych mięsistych słodkich pomidorów

pęczek bazylii

2 cebule

5 ząbków czosnku

kilka gałązek świeżego oregano

sól i cukier do smaku

szklanka oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Obrać i pokroić czosnek i cebulę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Rozgnieść wszystko praską do ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać posiekaną bazylię i oregano. Doprawić solą i cukrem. Do wypieczonych w piekarniku słoików wlać sos i zakręcić słoiki wygotowanymi pokrywkami. Garnek z wodą wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki z sosem, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować około 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.