Sophie Grigson

Sos pomidorowy z trawą cytrynową


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Sos pomidorowy z trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

7-centymetrowy dolny kawałek trawy cytrynowej

4 podłużne pomidory

1 czerwona papryka

2 czerwone cebule

2 liście limonki kaffir

2 gałązki tymianku

4 całe ząbki czosnku w łupinkach

1 czerwona papryczka chilli

oliwa cytrynowa (aromatyzowana skórką z cytryny) i/lub oliwa z pierwszego tłoczenia

sól

pieprz

cukier

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Rozbić liście trawy cytrynowej i posiekać na cienkie plasterki.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połówki pomidorów, kawałki papryki i cebuli, liście limonki kaffir, całe ząbki czosnku, papryczkę chilli i tymianek. Zalać warzywa oliwą, doprawić szczyptą soli, cukru
i pieprzu. Piec przez 45 min. Miękkie warzywa wyjąć z piekarnika i wyciągnąć liście limonki. Dodać posiekaną trawę cytrynową. Zmiksować składniki w blenderze i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku. Podawać jako dodatek do kurczęcia, steku, warzyw albo ziołowych omletów.

powrót

Podobne przepisy

Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.