Sophie Grigson

Sos pomidorowy z rukolą


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos pomidorowy z rukolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

bouquet garni z gałązki rozmarynu i tymianku oraz liścia laurowego

500 g gęstego przecierowego sosu z kawałkami pomidorów

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

łyżeczka cukru

250 g makaronu spaghetti

1 opakowanie rukoli (100 g)

parmezan do starcia i posypania

 

 

Przygotowanie:


Do rondla włożyć bouquet garni i zalać sosem pomidorowym i oliwą. Dodać zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i cukier. Gotować sos ok. 30 min, mieszając od czasu do czasu. Zagotować
5 litrów wody, wsypać do niej 2 łyżki soli i włożyć makaron. Liście rukoli umyć, osuszyć i podrzeć
na mniejsze kawałki. Zetrzeć parmezan. Ugotowany makaron przełożyć do dużej misy, polać sosem pomidorowym i posypać odpowiednią ilością rukoli. Wymieszać i posypać parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.