Sos pomidorowy San Marzano

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos pomidorowy San Marzano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki oliwy

1 duża cebula, obrana i drobno posiekana

8 drobno posiekanych ząbków czosnku

800 g całych pomidorów San Marzano z puszki

kilka gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni, na średnim ogniu do dużego, smaż cebulę na oliwie, aż będzie miękka i złocistobrązowa. Dorzuć czosnek i smaż przez kilka minut. Zmiksuj pomidory blenderem albo w robocie lub mikserze. Wlej na patelnię. Dorzuć tymianek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje, czyli przez 15-20 minut. Podawaj z ulubionym makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.