Sos pomidorowy San Marzano

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos pomidorowy San Marzano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki oliwy

1 duża cebula, obrana i drobno posiekana

8 drobno posiekanych ząbków czosnku

800 g całych pomidorów San Marzano z puszki

kilka gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni, na średnim ogniu do dużego, smaż cebulę na oliwie, aż będzie miękka i złocistobrązowa. Dorzuć czosnek i smaż przez kilka minut. Zmiksuj pomidory blenderem albo w robocie lub mikserze. Wlej na patelnię. Dorzuć tymianek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje, czyli przez 15-20 minut. Podawaj z ulubionym makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.