Nigel Slater

Sos pomidorowy do makaronu


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty

Sos pomidorowy do makaronu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10-15 pomidorów

oliwa

sól i świeżo mielony pieprz

1 garstka listków tymianku

1 garść liści bazylii

podartych na kawałki

odrobina czerwonego octu winnego i szczypta cukru do smaku

1 garść czarnych wydrylowanych oliwek

spaghetti

 

 

Przygotowanie:


Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Rozkrój pomidory na połówki i rozłóż na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Skrop je niewielką ilością oliwy i oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp listkami tymianku i wstaw pod grzałkę piekarnika, żeby się przypiekły. Kiedy będą miękkie i miejscami poczernieją, przełóż pomidory wraz z sokiem do dużej miski i rozgnieć widelcem, a następnie dodaj bazylię. Dopraw octem winnym i cukrem do smaku. Wmieszaj oliwki. Podawaj ugotowany makaron starannie wymieszany z sosem. Zamiast oliwek można dodać kawałki mozzarelli albo salami.

powrót

Podobne przepisy

Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Smalec z białej fasoli
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Ciasta wegańskie
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.