Delia  Smith

Sos pietruszkowy


Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos pietruszkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

425 ml mleka

kawałek cebuli

listek laurowy

kawałek otoczki gałki muszkatołowej

zwanej mace [MEJS]

kilka łodyżek natki

kilka ziarenek pieprzu

szczypta soli

4 dag masła

2 dag mąki

½ łyżeczki soku z cytryny

4 czubate łyżki stołowe posiekanej natki

1 łyżka stołowa śmietany

 

 

Przygotowanie:


Do mleka wrzucamy cebulę oraz przyprawy i powolutku doprowadzamy do wrzenia, a następnie przelewamy do dzbanka i odstawiamy na 30 – 45 minut, by całkiem wystygło. Zimne mleko przecedzamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu, dodajemy masło i przesianą mąkę i ubijamy trzepaczką, aż masło roztopi się, połączy z mąką i zagęści sos. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 5 minut na jak najmniejszym ogniu. Dodajemy sok z cytryny, natkę oraz śmietanę i mieszamy wszystko razem. Podajemy do dowolnej ryby.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Salsa z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Hummus z jabłkiem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

skomentuj przepis

#ewuniunia

16.12.2010 13:37


lubli n

CYTUJ

absolutnie nie udany przepis!!nie polecam! a raczej polecam ale unikac!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.