Sos karmelowo-jeżynowy

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos karmelowo-jeżynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

220 g cukru

100 g świeżych jeżyn

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

lody jeżynowe

 

 

Przygotowanie:


W rondlu połącz cukier i 60 ml wody. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
Zwiększ ogień i doprowadź syrop do wrzenia. Gotuj aż powstanie złotobrązowy karmel i zdejmij z ognia. Rozgnieć jeżyny, dodaj do nich ekstrakt waniliowy i połącz z karmelem. Ostudź sos i podaj z lodami.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.