Agnieszka Kręglicka

Sos jogurtowy na dwa sposoby


Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sos jogurtowy na dwa sposoby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jogurt naturalny

pasta paprykowa harissa (dostępna w sklepach arabskich)

świeże zioła: posiekana mięta

kolendra

natka pietruszki

koperek

sok z limonki lub cytryny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:


Wymieszać jogurt z harrisą w dobranych indywidualnie proporcjach. Jeżeli nie ma harrisy, można wykorzystać pastę sambal oelek (dostępna w sklepach azjatyckich) lub włoską oliwę z
peperoncino i węgierską pastę paprykową w tubie. Pikantne pasty paprykowe zazwyczaj konserwowane są octem, co nadaje im lekko kwaśny smak.

Przygotować sos ziołowy
Wymieszać jogurt z posiekanymi ziołami, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.