Anna Olson

Sos jagodowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos jagodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)

¾ szklanki cukru

1 łyżka skórki otartej z limonki

1 łyżka soku z limonki

 

 

Przygotowanie:


Umieścić w rondlu 1 ½ szklanki borówek, cukier oraz sok i skórkę z limonki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować ręcznym mikserem lub w malakserze. Przełożyć purée do miski, dorzucić pozostałe pół szklanki borówek i wymieszać.
Podawać na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.