Emeril Lagasse

Sos holenderski z szynką tasso


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos holenderski z szynką tasso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

2 żółtka

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki wody

½ szklanki klarowanego masła

letnia wody wedle potrzeby

50g drobno pokrojonej szynki Tasso

sól

pieprz kajeński

 

 

Przygotowanie:


Przygotować kąpiel wodną. Dodać żółtka i wymieszać je z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Mieszać do momentu aż żółtka zgęstnieją i zrobią się bladożółte. Następnie zdjąć garnek z gazu i dodać klarowane masło ciągle mieszając. Dolać letniej wody wedle potrzeby w celu rozrzedzenia sosu. Następnie dodać szynkę Tasso, sól i pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.