Anna Olson

Sos chili


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Sos chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 szklanek obranych i posiekanych pomidorów

3 szklanki posiekanej cebuli

2 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki

2-6 chili

pokrojonych w drobną kostkę

5 ząbków czosnku

pokrojonych na cienkie plasterki

1 szklanka białego octu winnego

2 łyżki soli

1 łyżka nasion kopru włoskiego

1 łyżka nasion selera naciowego

 

 

Przygotowanie:


Włóż do garnka pomidory, paprykę, cebulę i czosnek i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 15 min, aż papryka będzie miękka. Dodaj cukier, ocet winny, sól i przyprawy i gotuj dalej, aż nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty warzywny sos. Nałóż sos do wyjałowionych słoików, wyparzonych we wrzątku wraz z pokrywkami. Sos można przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu przez rok.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.