Antonio  Carluccio

Sos boloński


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Emilia Romagna
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos boloński
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g chuda mielona wołowina

250g chuda mielona wieprzowina

przecier z 1 kg pomidorów

25g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula

czosnek

6 łyżek czerwonego wytrawnego wina

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Następnie do tłuszczu wrzucamy pokrojoną cebulę. Potem wkładamy stopniowo oba rodzaje mielonego mięsa. Kiedy mięso zaczyna lekko brązowieć, dodajemy pozostałe składniki – przecier z pomidorów oraz czerwone wino. Teraz zostawiamy sos na ogniu na dłuższy czas. Można ewentualnie trochę posolić i dodać ząbek czosnku. Sos boloński powinien gotować się następnie przez około trzy godziny.
Zamiast spaghetti możemy ugotować trochę grubszy makaron – tagliatelle. Ugotowany al dente makaron wykładamy prosto na patelnię, na której wcześniej wlaliśmy dwie łyżki sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Całość posypujemy parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

#daamon

21.09.2011 13:59


Poznań

CYTUJ

Po to by się wszystko pięknie wyklarowało w smaku! :D

#Haluta

07.09.2011 13:53


Pucko

CYTUJ

Trzy godziny gotować mielone mięso i warzywa? Po co???

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.