Antonio  Carluccio

Sos boloński


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Emilia Romagna
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos boloński
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g chuda mielona wołowina

250g chuda mielona wieprzowina

przecier z 1 kg pomidorów

25g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula

czosnek

6 łyżek czerwonego wytrawnego wina

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Następnie do tłuszczu wrzucamy pokrojoną cebulę. Potem wkładamy stopniowo oba rodzaje mielonego mięsa. Kiedy mięso zaczyna lekko brązowieć, dodajemy pozostałe składniki – przecier z pomidorów oraz czerwone wino. Teraz zostawiamy sos na ogniu na dłuższy czas. Można ewentualnie trochę posolić i dodać ząbek czosnku. Sos boloński powinien gotować się następnie przez około trzy godziny.
Zamiast spaghetti możemy ugotować trochę grubszy makaron – tagliatelle. Ugotowany al dente makaron wykładamy prosto na patelnię, na której wcześniej wlaliśmy dwie łyżki sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Całość posypujemy parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne

skomentuj przepis

#daamon

21.09.2011 13:59


Poznań

CYTUJ

Po to by się wszystko pięknie wyklarowało w smaku! :D

#Haluta

07.09.2011 13:53


Pucko

CYTUJ

Trzy godziny gotować mielone mięso i warzywa? Po co???

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.