Emeril Lagasse

Sos bearnaise


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sos bearnaise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/4 szklanki wytrawnego białego wina

1/4 szklanki wytrawnego wermutu

2 łyżki octu winnego z czerwonego wina

2 łyżki posiekanej szalotki

4 gałązki świeżego estragonu plus 1 łyżka świeżych posiekanych listków

2 łyżeczki ziarenek pieprzu

2 duże żółtka

3/4 szklanki klarowanego masła lub 150g roztopionego niesolonego masła

letnia woda w miarę potrzeby

1/2 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pikantnego sosu lub pieprzu kajeńskiego

 

 

Przygotowanie:


Białe wino, wermut, ocet winny z czerwonego wina, szalotkę, gałązki estragonu, ziarnka pieprzu dodać do małego garnka. Zagotować aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość. Później odcedzić przez sitko. Odstawić do wystygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.