Emeril Lagasse

Sos bearnaise


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sos bearnaise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/4 szklanki wytrawnego białego wina

1/4 szklanki wytrawnego wermutu

2 łyżki octu winnego z czerwonego wina

2 łyżki posiekanej szalotki

4 gałązki świeżego estragonu plus 1 łyżka świeżych posiekanych listków

2 łyżeczki ziarenek pieprzu

2 duże żółtka

3/4 szklanki klarowanego masła lub 150g roztopionego niesolonego masła

letnia woda w miarę potrzeby

1/2 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pikantnego sosu lub pieprzu kajeńskiego

 

 

Przygotowanie:


Białe wino, wermut, ocet winny z czerwonego wina, szalotkę, gałązki estragonu, ziarnka pieprzu dodać do małego garnka. Zagotować aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość. Później odcedzić przez sitko. Odstawić do wystygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.