Laura Calder

Sorbet z różowego grejpfruta


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sorbet z różowego grejpfruta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Syrop:

250 ml wrzącej wody

250 g cukru



Sorbet:

400 ml soku grejpfrutowego (z 4 średnich grapefruitów, odcedzony)

250 ml syropu (patrz wyżej)

1 łyżka soku z cytryny, odcedzonego

1 łyżka Campari (dla koloru, niekonieczne)

1 białko jajka

1 łyżka skórki z grapefruita



Przygotowanie:

Zagotuj wodę. Zalej nią cukier. Mieszaj, aż cukier rozpuści się. Ostudź, ochłodź.

Można też zalać 1 kg cukru 1 l wody (5 szklanek cukru i 4 wody). Podgrzej cukier z wodą w rondlu, gotuj 4 minuty, aż cukier rozpuści się. Ostudź, ochłodź. Zetrzyj skórkę z jednego grejpfruta. Wymieszaj sok grejpfutowy, syrop, sok cytrynowy i Campari. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Mieszanka powinna być bardzo zimna. Wlej mieszankę sorbetową do maszyny do lodów. Ubijaj 15 minut. Wymieszaj 1 – 2 łyżeczki mieszanki z białkiem jajka i skórką za pomocą widelca. Dodaj do mikstury sorbetowej. Ubijaj jeszcze 5 min. Przełóż sorbet do pojemnika i zamroź na kilka godzin. Smaki przegryzą się.



© Laura Calder

powrót

Podobne przepisy

Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.