Jacek Sikora

Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami


Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sorbet

200 g miodu

cytryna

2 pomarańcze

300 ml miodu pitnego

 

Ciasteczka

100 g masła

100 g cukru pudru

4 białka

80 g mąki

2-3 krople aromatu waniliowego

50 g sezamu

Przygotowanie:

Do rondelka zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Wyciśnij sok z cytrusów. Dolej miód pitny. Dodaj miód i podgrzewaj tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Wstaw w foremce do zamrażalnika.
Utrzyj masło na pulchną masę. Dodaj cukier i białka, a na koniec mąkę i aromat. Na blasze wyłożonej papierem za pomocą szablonu lub skrobki zrób trójkąty. Obsyp je sezamem. Piecz w piekarniku przez kilka minut w 180 stopniach C. Na talerzu podawaj kulkę sorbetu oraz trzy trójkąty z ciasteczek sezamowych.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.