Claire Robinson

Sorbet z ananasa


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Sorbet z ananasa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół oczyszczonego świeżego ananasa z pojemnika (ewentualnie ananas z puszki)

¾ szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

4 miarki odtłuszczonej maślanki*

 

 

Przygotowanie:


Ananas kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla, który stawiamy na ogniu. Dodajemy cukier i otartą skórkę z cytryny. Następnie dolewamy 2 łyżki soku z cytryny. Z całości musimy uzyskać miarkę ananasowego wywaru. Wystudzony przelewamy do robota, dolewamy część maślanki i miksujemy. Przelewamy całość do płaskiego naczynia, w którym będziemy zamrażać sorbet. Dolewamy resztę maślanki i mieszamy. Zamrażamy lody w zamrażarce. I gotowe!

powrót

Podobne przepisy

Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Wow

15.05.2011 19:11


Warszawa

CYTUJ

Miarka to litr przepraszam?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.