Anna Olson

Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem


Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sorbet

szklanka wina gamey (240 ml)

½ szklanki cukru (115g)

5 szklanek mrożonych malin

sok z cytryny

1 białko



Maślany lukier do babeczek

masło

4 szklanki cukru pudru (400g)

sos z malin

ekstrakt wanilii



Babeczki

1/3 szklanki miękkiego masła (75g)

1 szklanka cukru (225g)

1 jajko

1 ½ łyżeczki ekstraktu wanilii

2 szklanki mąki tortowej (190g)

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki soli

¾ szklanki mleka

½ szklanki jagód

½ szklanki malin

mąka



Przygotowanie

Sorbet: wlać wino do rondla, dosypać cukier. Gotować krótko na małym ogniu. Przestudzić. Zmiksować rozmrożone maliny. Przetrzeć owoce trzepaczką przez sito. Zachować trochę sosu do lukru do babeczek. Dolać syrop z winem i wymieszać. Przełożyć do maszynki do robienia lodów. Dolać sok z cytryny i białko. Po 20 minutach w maszynce do lodów powstanie wspaniały sorbet. Zamrozić.

Lukier do babeczek. Rozetrzeć masło o temperaturze pokojowej. Przesiać do drugiej miski cukier puder. Dosypywać stopniowo do masła w miarę ucierania. Dolać nieco ekstraktu wanilii. Dolać sok z malin i ucierać, aż lukier będzie puszysty.

Ciasto. Masło i cukier utrzeć na gładką masę. Dolać jajo i ekstrakt wanilii, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, dosypać proszek do pieczenia i sól. Do masła utartego z cukrem dodawać mąkę na przemian z mlekiem, ucierając, aż powstanie gładkie, płynne ciasto. Owoce obtoczyć w mące i wrzucić do ciasta. Ostrożnie wymieszać. Łyżką do lodów nakładać do papierowych foremek. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Wystudzić, wyjąć z foremek i na babeczki nałożyć lukier. Do czarek nałożyć sorbet malinowy i podawać z babeczkami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.