Ruth  Rogers

Solony suszony dorsz z prawdziwkami i młodymi karczochami


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Solony suszony dorsz z prawdziwkami i młodymi karczochami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 filety z suszonego solonego dorsza

wymoczone w zimnej wodzie przez 48 godzin (wodę trzeba zmienić 5 razy)

oliwa

½ łyżeczki posiekanego czosnku

świeżo mielony czarny pieprz

białe wytrawne wino

4 młode karczochy

sok z 1 cytryny

1 czerwona cebula

grubo posiekana

sól morska

1 ząbek czosnku

posiekany

4 duże prawdziwki

pokrojone na plastry

pęczek natki pietruszki grubo posiekanej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż czosnek, aż się lekko zrumieni. Ułóż filety z dorsza na oliwie skórą do dołu, dopraw pieprzem, oblej ½ szklanki wina i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. W tym czasie obierz karczochy, pokrój same serca wzdłuż na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim garnku, podsmaż cebulę, aż się lekko zrumieni i zmięknie. Dodaj cząstki karczochów i przesmaż. Dopraw połową czosnku, solą morską i szczyptą pieprzu. Przesmaż, aż karczochy będą zrumienione. Zalej szklanką wrzątku, przykryj i duś ok. 10 min. Na dużej patelni rozgrzej mocno oliwę i usmaż prawdziwki z czosnkiem, solą i pieprzem.
Przełóż filety z dorsza na deskę i delikatnie podziel na cząstki. Przełóż je do rondla z karczochami, dodaj prawdziwki, garść natki, pozostały sok z cytryny i delikatnie przemieszaj. Podawaj na toście z ciabatty.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.