Antonio  Carluccio

Solony dorsz po neapolitańsku


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Solony dorsz po neapolitańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

baccala – solony suszony dorsz (można użyć też zwykłego dorsza)

mąka

oliwa do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Kawałki solonego dorsza trzeba obtoczyć w mące. Powinny smażyć się około minuty z każdej strony – aby ryba stała się chrupiąca. Usmażone kawałki dorsza wyjmujemy i w tym samym rondlu przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek. Następnie chili. Potem garść kaparów i czarnych oliwek. Następnie małe pomidorki pomodorini. Posypujemy je świeżą natką pietruszki. Po chwili do rondla wkładamy jeden po drugim usmażone kawałki dorsza. Przewracamy je po chwili na drugą stronę, aby cała powierzchnia ryby pokryła się sosem.

Doskonałym dodatkiem do tego dania jest:
FAJOLINI AL. POMODORE BASILICO – ZIELONA FASOLKA Z POMIDORAMI
I BAZYLIĄ.

powrót

Podobne przepisy

Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Halibut ze zrumienionym masłem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#nie kucharka

27.08.2011 20:10


CYTUJ

Ktoś zapomniał dodać, że solonego dorsza trzeba moczyć przez parę dni, zmieniając wodę co kilka godzin, by go odsolić.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.