Antonio  Carluccio

Solony dorsz po neapolitańsku


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Solony dorsz po neapolitańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

baccala – solony suszony dorsz (można użyć też zwykłego dorsza)

mąka

oliwa do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Kawałki solonego dorsza trzeba obtoczyć w mące. Powinny smażyć się około minuty z każdej strony – aby ryba stała się chrupiąca. Usmażone kawałki dorsza wyjmujemy i w tym samym rondlu przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek. Następnie chili. Potem garść kaparów i czarnych oliwek. Następnie małe pomidorki pomodorini. Posypujemy je świeżą natką pietruszki. Po chwili do rondla wkładamy jeden po drugim usmażone kawałki dorsza. Przewracamy je po chwili na drugą stronę, aby cała powierzchnia ryby pokryła się sosem.

Doskonałym dodatkiem do tego dania jest:
FAJOLINI AL. POMODORE BASILICO – ZIELONA FASOLKA Z POMIDORAMI
I BAZYLIĄ.

powrót

Podobne przepisy

Grillowany ostrobok i tabule z kalafiora i brokułu
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

#nie kucharka

27.08.2011 20:10


CYTUJ

Ktoś zapomniał dodać, że solonego dorsza trzeba moczyć przez parę dni, zmieniając wodę co kilka godzin, by go odsolić.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.