Antonio  Carluccio

Solony dorsz po neapolitańsku


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Solony dorsz po neapolitańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

baccala – solony suszony dorsz (można użyć też zwykłego dorsza)

mąka

oliwa do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Kawałki solonego dorsza trzeba obtoczyć w mące. Powinny smażyć się około minuty z każdej strony – aby ryba stała się chrupiąca. Usmażone kawałki dorsza wyjmujemy i w tym samym rondlu przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek. Następnie chili. Potem garść kaparów i czarnych oliwek. Następnie małe pomidorki pomodorini. Posypujemy je świeżą natką pietruszki. Po chwili do rondla wkładamy jeden po drugim usmażone kawałki dorsza. Przewracamy je po chwili na drugą stronę, aby cała powierzchnia ryby pokryła się sosem.

Doskonałym dodatkiem do tego dania jest:
FAJOLINI AL. POMODORE BASILICO – ZIELONA FASOLKA Z POMIDORAMI
I BAZYLIĄ.

powrót

Podobne przepisy

Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Grillowane rybne szaszłyki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla

skomentuj przepis

#nie kucharka

27.08.2011 20:10


CYTUJ

Ktoś zapomniał dodać, że solonego dorsza trzeba moczyć przez parę dni, zmieniając wodę co kilka godzin, by go odsolić.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.