Rick Stein

Sola z Dover


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sola z Dover
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 sole po pół kilograma

masło

sól morska

pieprz cayenne

gałka muszkatołowa

tłusta śmietana

sok z cytryny

zielona pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Odciąć rybom płetwy, naciąć przy ogonie i zdjąć skórę. Natrzeć masłem naczynie do pieczenia i ułożyć ryby. Posolić, posypać pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i polać tłustą śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Wyjąć, położyć rybę na talerze, do pozostałego sosu dodać odrobinę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, polać rybę, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.