Rick Stein

Sola z Dover


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sola z Dover
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 sole po pół kilograma

masło

sól morska

pieprz cayenne

gałka muszkatołowa

tłusta śmietana

sok z cytryny

zielona pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Odciąć rybom płetwy, naciąć przy ogonie i zdjąć skórę. Natrzeć masłem naczynie do pieczenia i ułożyć ryby. Posolić, posypać pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i polać tłustą śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Wyjąć, położyć rybę na talerze, do pozostałego sosu dodać odrobinę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, polać rybę, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ceviche
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska
Ryba po balijsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.