Rick Stein

Sola z Dover


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Sola z Dover
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 sole po pół kilograma

masło

sól morska

pieprz cayenne

gałka muszkatołowa

tłusta śmietana

sok z cytryny

zielona pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Odciąć rybom płetwy, naciąć przy ogonie i zdjąć skórę. Natrzeć masłem naczynie do pieczenia i ułożyć ryby. Posolić, posypać pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i polać tłustą śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Wyjąć, położyć rybę na talerze, do pozostałego sosu dodać odrobinę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, polać rybę, podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.