Sola frito z szafranowym sosem, ziemniakami puree i gotowanymi w maśle zielonymi szparagami

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Sola frito z szafranowym sosem, ziemniakami puree i gotowanymi w maśle zielonymi szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ryba

80 dag soli w całości

300 ml oleju słonecznikowego

Ciasto

8 dag mąki

4 g proszku do pieczenia

120 ml wody

Puree ziemniaczane

0,5 kg ziemniaków w mundurkach

5 dag marchewki

5 dag selera

5 dag pora

5 dag masła

100 ml śmietany

Szparagi

40 dag świeżych zielonych szparagów

10 dag masła

czosnek do smaku

czuszka do smaku

Sos szafranowy

10 dag masła

szalotka

szafran

200 ml śmietany

Przygotowanie:

Przygotowanie ryby
Z soli wycinamy filety, myjemy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie ciasta
Z mąki, proszku do pieczenia i wody przygotowujemy ciasto do panierowania ryby. Obtaczamy filety w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, następnie przekładamy na tace z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju.

Przygotowanie puree ziemniaczanego
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skóry, przeciskamy ziemniaki przez praskę. Warzywa kroimy w juliene (cienkie paski) i blanszujemy w wodzie. Rozgrzewamy masło w garnku i podsmażamy warzywa, następnie dodajemy ziemniaki i śmietanę, wszystko razem mieszamy ciągle gotując.

Przygotowanie szparagów
Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony czosnek i czuszkę. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i dodajemy je do gotującego się masła, gotujemy 8-10 min.

Przygotowanie sosu szafranowego
Rozpuszczamy delikatnie masło i dodajemy pokrojoną szalotkę, następnie dodajemy szafran i śmietanę. Po zagotowaniu miksujemy wszystkie składniki, przecedzamy przez drobne sito i przelewamy do syfonu. Syfon napełniamy gazem i odstawiamy do schłodzenia.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś w panierce z nori
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Michalina2011

postów: 1

16.05.2011 02:23

CYTUJ

Oglądam właśnie ten odcinek. Cappuccino szafranowe? Kuchnia molekularna? W Polsce jest tylko kilka osób, a właściwie na palcach jednej ręki można zliczyć takich, którzy się na takowej kuchni znają. To co dzisiaj zaprezentowano nie ma nic ale to NIC wspólnego z kuchnią molekularną. Syfon to nie kuchnia molekularna, ale nie wiem czy Panowie to wiedzą.
Ziemniaki puree? Kpina.
Ryba się naciąga wg G.Kazubskiego? Co ten termin oznacza dokładnie? Bo nie słyszałam o naciąganiu się smakiem.
Azjatycka, molekularna... połączenie wszystkiego ze wszystkim :) Babcia powtarzała, że tam gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść. I to prawda, co za dużo, to raczej nie zdrowo, ale powodzenia :)
Swoją drogą, najzabawniejsze w całym odcinku jest to, że w przepisie podano rybę solę, ale tak naprawdę Szefowie Kuchni nie wiedzą jak Ryba Sola wygląda :)
To jest proszę Państwa i proszę szanownych Szefów Kuchni - nic innego jak FLĄDRA:)
Wystarczy wpisać w google :)

Naprawdę, podziwiam inicjatywę programu. Ukłon w stronę producenta, że czas antenowy poświęcił Szefom Kuchni :))) Szkoda, że prawdziwi kucharze nie zostają doceniani...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.