Soczewicowy dal ze Sri Lanki

Soczewicowy dal z marchewką
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 350 g soczewicy czerwonej / 2 szklanki
  • 2 ½ szklanki wody
  • 1 ½ łyżeczki kurkumy
Do podsmażenia:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie opłukać, marchew zetrzeć. Następnie przełożyć do garnka, dodać odmierzoną wodę oraz kurkumą i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do momentu, aż soczewica będzie lekko miękka, czyli około 10 minut.
Po upływie tego czasu cebulę pokroić w drobną kostkę, a na patelni mocno rozgrzać kilka łyżek oleju. Na olej wrzucić kumin, gorczycę, kozieradkę, chili oraz cebulę i smażyć przez 3 minuty, do momentu aż będzie przezroczysta i zacznie się lekko złocić. Następnie dodać liście curry, smażyć ostatnią minutę, a gorący olej wraz z przyprawami wlać do soczewicy.
Do garnka z soczewicą dodać kokosowe mleko, pół łyżeczki soli, doprowadzić do bulgotania i pozwolić się gotować ostatnie 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, podawać z ryżem lub plackami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA