Marta Dymek

Soczewica po parysku


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 231

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka czarnej soczewicy

sól

1 por, wraz z zielonymi liśćmi

½ cykorii

olej

spora szczypta soli

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka syropu klonowego

1 łyżeczki soku z cytryny

½ łyżeczki wędzonej papryki

sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę. Dodać czarną soczewicę i gotować przez 30-40 minut do momentu, aż będzie al dente. Wtedy dodać sól i gotować jeszcze chwilę.
W międzyczasie przygotować resztę. Pora oczyścić i posiekać, cykorię pokroić w cienkie paski. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i dusić na minimalnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać sporą szczyptę soli i dusić kolejne 5 minut.
W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu. Ugotowaną soczewicę odcedzić, dodać do miękkich warzyw i mieszając dusić kolejne 5 minut. Na sam koniec oblać sosem i podawać z bagietką oraz dobrą musztardą.

powrót

Podobne przepisy

Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Wojskowa grochówka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Makaron z warzyw
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Gulasz węgierski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.