Annabel  Langbein

Śmietankowy deser z wanilią i cytrusami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Śmietankowy deser z wanilią i cytrusami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 ml słodkiej śmietanki

½ szklanki cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

skórka starta z jednej pomarańczy

skórka starta z jednej limonki

½ szklanki wymieszanego soku z pomarańczy i limonki

5 łyżeczek żelatyny w proszku

2 ½ szklanki greckiego jogurtu





Przygotowanie:

Śmietankę, cukier i wanilię delikatnie zagotować na małym ogniu. Skórki i sok z owoców włożyć do miseczki, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do gorącej śmietanki, wymieszać do rozpuszczenia. Śmietankę zdjąć z ognia, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przelać do szklanych salaterek, pucharków lub silikonowych foremek. Przykryć, wstawić na 3 godziny do lodówki.

Deser można przygotować na dzień przed podaniem. Podawać w naczyniach lub po wyjęciu z foremek na talerzykach. Dekorować pomarańczami w miodzie.



powrót

Podobne przepisy

Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.