Jamie  Oliver

Śmiały chutney z papryki i chili


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Śmiały chutney z papryki i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-10 świeżych strączków chili

8 dojrzałych czerwonych papryk

oliwa

2 średnie czerwone cebule

drobno posiekane

gałązka rozmarynu

z której należy oberwać listki i je posiekać

2 świeże listki laurowe

pięciocentymetrowy kawałek laski cynamonu

sól morska i świeżo zmielony pieprz

100g brązowego cukru

150ml octu balsamicznego

 

 

Przygotowanie:


Jeśli chcecie przechować chutney przez jakiś czas, przygotujcie wcześniej wysterylizowane słoiczki.
Ułóżcie chili i papryki na gorącym grillu albo na rozgrzanej żeberkowanej patelni grillowej lub też umieśćcie je na blasze pod nagrzanym rusztem w elektrycznym piekarniku. Opiekajcie, obracając co jakiś czas, aż na skórce pojawią się pęcherze. Przełóżcie je ostrożnie do miski (mniejsze chili trzeba będzie zdjąć wcześniej, niż papryki) i zakryjcie miskę fol

powrót

Podobne przepisy

Ogórki kiszone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galaretka z białego wina z płatkami róż
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Konfitura z melona i cytrusów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie
Śliwki w occie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiszone cytryny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Marmolada pomarańczowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Bob44

postów: 1

04.04.2016 22:21

CYTUJ

brak części tekstu :-(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.