Claire Robinson

Smażony sum


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony sum
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kostki masła

przyprawa kreolska

3 cytryny

łyżka posiekanego szczypiorku

4 filety z suma

 

 

Przygotowanie:


Masło przekładamy do miseczki. Dosypujemy łyżkę przyprawy kreolskiej. Ocieramy skórkę z cytryny. Musimy uzyskać około jednej łyżki. Przekładamy ją do miseczki. Wyciskamy sok z jednej cytryny i przelewamy go do miseczki. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Umyte filety z suma posypujemy przyprawą kreolską. I przekładamy je na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy je bez tłuszczu – to potrawa w stylu „blacken”, czyli „czerniona”. Kroimy na plasterki dwie cytryny i wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego. Plasterki smarujemy połową przygotowanej wcześniej pasty maślanej. Przekładamy do naczynia przesmażone z obu stron filety i zapiekamy je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury stu siedemdziesięciu stopni. Suma serwujemy dekorując go upieczonymi plasterkami cytryny i resztą maślanej pasty.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.