David Gaboriaud

Smażony ser z sosem tatarskim


Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska

Smażony ser z sosem tatarskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

smażony ser:

4 prostokątne plastry o grubości 1,5 cm sera żółtego typu Edam

1 szklanka mąki na talerzu

2 jajka roztrzepane w głębokim talerzu

1 szklanka bułki tartej na talerzu

sos tatarski:

1 średni słoik majonezu (lub 1 szklanka domowego majonezu)

2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczki

½ żółtej cebuli drobno posiekanej

2 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany

1 łyżeczka tartej skórki z cytryny

1 łyżka octu z białego wina

1 łyżka musztardy

szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

Ser obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Podsmażyć na patelni w oleju z obu stron, aż się zrumienią. Wyciągnąć z patelni i odcedzić na ręczniku papierowym.
Połączyć wszystkie składniki do sosu tatarskiego i dobrze wymieszać, doprawić według uznania.
Ser serwować z sosem. Koniecznie do tego wypić kufel czeskiego piwa!

powrót

Podobne przepisy

Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sakiewki z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Fasolka szparagowa z jajkami przepiórczymi i orzeszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.