Delia  Smith

Smażony ser halloumi z sosem winegret z limetką i kaparami


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smażony ser halloumi z sosem winegret z limetką i kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ser halloumi

czubata łyżeczka pełnoziarnistej musztardy

duży

posiekany ząbek czosnku

skórka otarta z limonki lub cytryny

oraz jej sok

łyżka świeżej

posiekanej kolendry lub natki

czubata łyżka kaparów

łyżka białego octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Ser pochodzi z Cypru. Osączamy go z zalewy i kroimy na plastry, które dokładnie obtaczamy w 2 łyżkach przyprawionej solą i pieprzem mąki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Plastry sera kładziemy na gorącym tłuszczu. Smażymy je przez minutę, obracamy i smażymy minutę na drugiej stronie.
W tym czasie robimy sos. Mieszamy musztardę, czosnek, skórkę i sok z limonki, kolendrę i kapary. Wlewamy ocet i oliwę. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i mieszamy.
Przyrumienione plasterki sera osączamy na papierowym ręczniku i polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kapusta czerwona z żurawinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tapas
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.