Tomasz Jakubiak

Smażony sandacz w sosie ze zredukowanego soku jabłkowego z imbirem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 3603

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 filety z sandacza

jajko

orzechy laskowe

olej do smażenia

sól

pieprz

sos z jabłek i imbiru:

1 kg kwaśnych jabłek

duży korzeń swieżego imbiru

puree z pieczonych buraków:

1 kg upieczonych buraków

2 łyżki chrzanu

6 łyżek oliwy truflowej

6 łyżek octu balsamicznego

5 dag sera pleśniowego

pieprz

sól

Przygotowanie:

Rybę pokrój na nieduże kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby panieruj w roztrzepanym jajku i pokruszonych orzechach laskowych. Rybę usmaż na oleju.
Z jabłek wyciśnij sok. Imbir pokrój na cienkie plastry. W rondelku plastry imbiru zalej sokiem i redukuj sos na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.
Buraki zmiksuj w blenderze na gładką masę z chrzanem, solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Na patelni podsmaż puree i dodaj ser pleśniowy. Cały czas mieszaj, aż buraki dokładnie połączą się z serem.
Kawałki sandacza polej pysznym gęstym sosem z jabłek i imbiru i podawaj je z puree z pieczonych buraków.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.