Smażony ryż

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Smażony ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżki oleju (30 ml)

4 szklanki zimnego, ugotowanego ryżu basmati (1l)

1 szalotka, posiekana

3 ząbki czosnku

¼ szklanki sambal oelek (60 ml)

sok z 1 limonki

1 por, posiekany

2 gałązki selera naciowego, posiekane

3 łyżki sosu sojowego (45 ml)

garść natki pietruszki

garść szczypiorku

garść kolendry

sól i pieprz



Przygotowanie:

Szalotki, czosnek, sambal oelek i sok z limonki miksujemy na niezbyt gładkie puree. W dużym rondlu rozgrzewamy olej na średnim ogniu, smażymy pory i selera przez około 2 minuty. Dodajemy puree i smażymy kolejną minutę. Dodajemy ryż, sos sojowy i smażymy 5 minut, aż ryż będzie dokładnie pokryty przyprawami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła. Podajemy jako dodatek do golonki adobo według przepisu Chucka.

powrót

Podobne przepisy

Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Parowane tofu z grzybami shiitake
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.