Daria Ładocha

Smażony ryż z krewetkami, ananasem i orzechami nerkowca


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dobre dla dzieci

odsłon: 405

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g krewetek tygrysich

2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego

świeży ananas

2 szalotki

4 łyżki sosu sojowego

pół łyżeczki cukru trzcinowego

2 jajka

100 g orzechów nerkowca podprażonych na patelni

łyżka oleju

pęczek grubego szczypiorku

kilka plastrów zielonego ogórka do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w woku, podsmaż na nim krewetki. Dodaj jajka i usmaż je, delikatnie mieszając.
Następnie dodaj drobno pokrojoną w piórka szalotkę. Wrzuć ananasa i dokładnie wymieszaj.
Dodaj ryż, sos sojowy oraz cukier. Ponownie wymieszaj dokładnie, by cały ryż pokrył się sosem. Dodaj prażone orzechy nerkowca. Udekoruj na talerzu świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.