Smażony ryż po tajsku

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Smażony ryż po tajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół łyżeczki białego pieprzu

4 posiekane ząbki czosnku

pół filiżanki posiekanych łodyżek i korzeni kolendry

2-4 łyżki oliwy

2 jajka

łyżka posiekanych szalotek

pół kilograma oczyszczonych i pokrojonych krewetek

filiżanka pokrojonego twardego tofu

4 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu

pokrojony pomidor

2 filiżanki kiełków fasoli

2 pokrojone dymki

filiżanka natki kolendry

2 łyżki prażonych organicznych orzeszków ziemnych

limetka

sos (zmiksować: 6 papryczek chili, 6 ząbków czosnku, pół filiżanki sosu rybnego, sok z trzech limetek i łyżkę cukru palmowego)

Przygotowanie:

Pieprz, czosnek, łodyżki i korzenie kolendry rozgnieść w moździerzu. Rozgrzać oliwę w woku. Usmażyć rozmącone jajka. Oddzielnie usmażyć szalotki z pastą z czosnku, kolendry i pieprzu. Dodać tofu i krewetki. Smażyć mieszając. Kiedy krewetki będą gotowe dodać pomidor, ryż i usmażone jajka. Na koniec dołożyć kiełki fasoli i natkę kolendry. Przełożyć danie na talerz, skropić sosem, posypać dymką i udekorować cząstkami limetki.

powrót

Podobne przepisy

Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.