Smażony ryż po tajsku

Smażony ryż po tajsku
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 49)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • pół filiżanki posiekanych łodyżek i korzeni kolendry
  • 2-4 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • łyżka posiekanych szalotek
  • pół kilograma oczyszczonych i pokrojonych krewetek
  • filiżanka pokrojonego twardego tofu
  • 4 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu
  • pokrojony pomidor
  • 2 filiżanki kiełków fasoli
  • 2 pokrojone dymki
  • filiżanka natki kolendry
  • 2 łyżki prażonych organicznych orzeszków ziemnych
  • limetka
  • sos (zmiksować: 6 papryczek chili, 6 ząbków czosnku, pół filiżanki sosu rybnego, sok z trzech limetek i łyżkę cukru palmowego)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pieprz, czosnek, łodyżki i korzenie kolendry rozgnieść w moździerzu. Rozgrzać oliwę w woku. Usmażyć rozmącone jajka. Oddzielnie usmażyć szalotki z pastą z czosnku, kolendry i pieprzu. Dodać tofu i krewetki. Smażyć mieszając. Kiedy krewetki będą gotowe dodać pomidor, ryż i usmażone jajka. Na koniec dołożyć kiełki fasoli i natkę kolendry. Przełożyć danie na talerz, skropić sosem, posypać dymką i udekorować cząstkami limetki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA