Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sos:

2 czerwone papryki

2 łyżki oliwy

posiekana szalotka

3 łyżki białego wina

6 łyżek wywaru drobiowego

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

Puree:

duży brokuł

obrany por

sól i pieprz

łyżka masła

sok i skórka z cytryny, do smaku

Ryba:

4 filety okonia morskiego po 110 g

sól i pieprz

łyżka masła

łyżka oliwy

 

Przygotowanie:

Przygotowanie sałatki:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ułożyć paprykę na blasze i opiekać 35 – 45 minut, aż miąższ stanie się miękki, a skórka się pomarszczy. Wyjąć, przełożyć do miski, zakryć folią. Odstawić na 10 minut. Zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić miąższ i odstawić.

Przygotowanie puree:
Zagotować wodę w garnku. Pokroić różyczki brokuła na równe kawałki. Obrać łodyżkę i pokroić w cienkie talarki. Pokroić por na krążki i dobrze umyć.
Posolić wrzątek jak do makaronu. Wrzucić brokuły i por. Gotować do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić. Wrzucić masło i zmiksować ręcznym mikserem. Ew. dosolić. Dodać pieprz oraz skórkę i sok z cytryny. Podawać na gorąco.

Przygotowanie ryby:
Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać szalotkę i usmażyć do miękkości. Zdeglasować białym winem i dusić przez minutę. Dodać wywar i czerwoną paprykę. Przesmażać 5 minut. Trochę ostudzić i zmiksować. Posolić, popieprzyć, dodać soku z cytryny i wlać do rondelka do późniejszego odgrzania.
Rybę posolić i popieprzyć. Rozgrzać masło i oliwę na patelni. Usmażyć filety z obu stron na złoto, po ok. 4 minut na stronę. Podawać na łożu z puree z sosem paprykowym.

powrót

Podobne przepisy

Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyk z dorsza i łososia z domowym sosem teriyaki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.