Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki

Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Ryba:

  • 4 filety okonia morskiego po 110 g
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie sałatki:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ułożyć paprykę na blasze i opiekać 35 – 45 minut, aż miąższ stanie się miękki, a skórka się pomarszczy. Wyjąć, przełożyć do miski, zakryć folią. Odstawić na 10 minut. Zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić miąższ i odstawić.

Przygotowanie puree:
Zagotować wodę w garnku. Pokroić różyczki brokuła na równe kawałki. Obrać łodyżkę i pokroić w cienkie talarki. Pokroić por na krążki i dobrze umyć.
Posolić wrzątek jak do makaronu. Wrzucić brokuły i por. Gotować do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić. Wrzucić masło i zmiksować ręcznym mikserem. Ew. dosolić. Dodać pieprz oraz skórkę i sok z cytryny. Podawać na gorąco.

Przygotowanie ryby:
Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać szalotkę i usmażyć do miękkości. Zdeglasować białym winem i dusić przez minutę. Dodać wywar i czerwoną paprykę. Przesmażać 5 minut. Trochę ostudzić i zmiksować. Posolić, popieprzyć, dodać soku z cytryny i wlać do rondelka do późniejszego odgrzania.
Rybę posolić i popieprzyć. Rozgrzać masło i oliwę na patelni. Usmażyć filety z obu stron na złoto, po ok. 4 minut na stronę. Podawać na łożu z puree z sosem paprykowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA