Tomasz Jakubiak

Smażony, marynowany w soku pomarańczowym karaś z pęczotto


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony, marynowany w soku pomarańczowym karaś  z pęczotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 karasie

sól

pieprz

sok z pomarańczy

½ szklanki wytrawnego wermutu

koper włoski

Pęczotto:

szklanka kaszy pęczak

koper włoski

3-4 małe cebule szalotki

seler naciowy

3-4 świeże listki szałwii

łyżka masła

oliwa

1 litr bulionu warzywnego

½ puszki pokrojonych pomidorów

koperek

Przygotowanie:

Z karasi wytnij filety. Ponacinaj je co milimetr - dzięki temu podczas smażenia małe ości się wytopią.
Kawałki ryby posól i popieprz. Zamarynuj je w sou z pomarańczy i wermucie. Na koniec dodaj kawałki kopru włoskiego. Filety marynuj przez 20 minut.
Super dodatkiem do smażonej ryby będzie pęczotto.
Koper włoski i seler pokrój na małe kawałki. Cebule posiekaj. Na oliwie podsmaż pokroje warzywa. Lekko je podduś. Dodaj odrobinę masła i listki szałwii.
Do warzyw dosyp kaszę pęczak. Całość podlej odrobiną bulionu. Bulion dolewaj stopniowo, aż kasza zmięknie. Na końcu do pęczotto dodaj pół puszki pokrojonych pomidorów. Poczekaj, aż płyny odparują i gotowe.
Karasie obtocz w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym oleju. Podaj z pęczotto. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Okoń duszony w winie
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.