Smażony makaron z szyjkami rakowymi, kurkami i śmietanowym sosem

Smażony makaron z szyjkami rakowymi, kurkami i śmietanowym sosem
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Dania z grzybów

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu typu kolanka
  • 300 g szyjek rakowych
  • 200 g kurek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • por
  • czosnek marynowany
  • 2 świeże śliwki
  • oliwa
  • pieprz
  • łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego
  • jajko
  • 0,5 szkl. śmietany 18%
  • natka z selera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Selera, białą część pora, czosnek i śliwki pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż selera, pora i czosnek. Dodaj kurki, dopraw pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszaj. Dodaj szyjki rakowe. Wymieszaj śmietanę z jajkiem i wlej na patelnię. Dopraw solą i dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz pokrojone śliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną nać z selera. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA