Tomasz Jakubiak

Smażony makaron z szyjkami rakowymi, kurkami i śmietanowym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Smażony makaron z szyjkami rakowymi, kurkami i śmietanowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g ugotowanego makaronu typu kolanka

300 g szyjek rakowych

200 g kurek

2 łodygi selera naciowego

por

czosnek marynowany

2 świeże śliwki

oliwa

pieprz

łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego

jajko

0,5 szkl. śmietany 18%

natka z selera

 

Przygotowanie:

Selera, białą część pora, czosnek i śliwki pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż selera, pora i czosnek. Dodaj kurki, dopraw pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszaj. Dodaj szyjki rakowe. Wymieszaj śmietanę z jajkiem i wlej na patelnię. Dopraw solą i dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz pokrojone śliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną nać z selera. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.