Ainsley Harriot

Smażony makaron udon z krewetkami


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska, Kuchnia japońska

Smażony makaron udon z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron udon (gruby pszenny makaron

do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)

garść kiełków sojowych

ugotowane krewetki

olej do smażenia

olej sezamowy

limonka

świeża kolendra

kilka szalotek

strączek czerwonej papryczki chili

 

 

Przygotowanie:


Makaron gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzić i odstawić do wystudzenia. Pokrojony grubo czosnek i korzeń imbiru oraz orzeszki ziemne rozetrzeć na masę w malakserze. Nie miksować zbyt dokładnie, kawałeczki orzeszków powinny być wyczuwalne. Przełożyć do miski, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, sos sojowy, odrobinę ostrego sosu chili, wymieszać. W woku na oleju usmażyć pokrojone szalotki i papryczkę chili, wyjąć, odłożyć do dekoracji. Wok skropić olejem sezamowym, włożyć makaron, przesmażyć chwilę. Polać przygotowanym sosem, wymieszać. Dodać kilka krewetek i kiełki sojowe. Polać sokiem z limonki, posypać posiekaną świeżą kolendrą. Wymieszać, potrząsając wokiem, wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć usmażone szalotki i papryczki chili.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.