Smażony makaron udon z krewetkami

Smażony makaron udon z krewetkami
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzić i odstawić do wystudzenia. Pokrojony grubo czosnek i korzeń imbiru oraz orzeszki ziemne rozetrzeć na masę w malakserze. Nie miksować zbyt dokładnie, kawałeczki orzeszków powinny być wyczuwalne. Przełożyć do miski, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, sos sojowy, odrobinę ostrego sosu chili, wymieszać. W woku na oleju usmażyć pokrojone szalotki i papryczkę chili, wyjąć, odłożyć do dekoracji. Wok skropić olejem sezamowym, włożyć makaron, przesmażyć chwilę. Polać przygotowanym sosem, wymieszać. Dodać kilka krewetek i kiełki sojowe. Polać sokiem z limonki, posypać posiekaną świeżą kolendrą. Wymieszać, potrząsając wokiem, wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć usmażone szalotki i papryczki chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA