Smażony lucjan, sałatka z grapefruita, fenkułu i pieczonej szynki parmeńskiej oraz tapenadę z zielonych oliwek

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony lucjan, sałatka z grapefruita, fenkułu i pieczonej szynki parmeńskiej oraz tapenadę z zielonych oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sałatki z grapefruita:

1 różowy grapefruit

480 ml octu z białego wina

225 g cukru

2 tajskie papryczki chilli, w plasterkach

sól (do smaku)



Składniki tapenade z zielonych oliwek:

240 g oliwek Picholine, bez pestek

liście z ½ pęczka natki pietruszki

1 ząbek czosnku

sól (do smaku)

oliwa



Składniki smażonej ryby:

225 g lucjana ze skórą

½ fenkułu

2 plastry prosciutto

¼ czerwonej cebuli, w piórkach

dzika rukola

oliwa (w miarę potrzeb)

sól i rozgnieciony pieprz (do smaku)



Przygotowanie sałatki:

W rondlu wymieszaj cukier, ocet, papryczki i sól. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i odparuj połowę. Podziel grapefruita na cząstki, włóż do miski. Postaraj się, żeby trafił tam sok, który wypłynął w trakcie obróbki. Zalej gorącą zalewą cząstki grapefruita i pozostaw do wystudzenia.



Przygotowanie tapenade:

Wrzuć natkę pietruszki, czosnek i wlej oliwę do miski robota kuchennego. Zmiksuj na pastę, nie musi być gładka. Dodaj oliwki, nieco soli i w razie potrzeby więcej oliwy. Korzystając z funkcji pulsowania miksuj, aż powstanie masa zbliżona konsystencją do pesto. Odłóż na bok.



Przygotowanie ryby:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Ułóż plastry prosciutto na blasze i piecz przez 4 minuty. Pozostaw do wystudzenia. Dopraw rybę solą. Rozgrzej patelnię na średnim do silnego ogniu i wlej nieco oliwy. Kiedy zacznie się dymić, połóż rybę skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minuty. Przewróć, wyłącz gaz i smaż dalej na pozostałym cieple. W misce wymieszaj cebulę, poszatkowany fenkuł, rukolę, grapefruit, oliwę, sól i pokruszony pieprz. Na talerzu rozsmaruj tapenadę w kształcie półkola. Wyłóż ⅓ sałatki. Połóż 1 plaster prosciutto i nieco sałatki. Dodaj drugi plaster prosciutto i resztę sałatki. Na wierzch nałóż rybę i polej sokiem z grapefruita.



© 2012 Antonio Bettencourt

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Okoń duszony w winie
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.