Sophie Grigson

Smażony łosoś z rukolą


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Smażony łosoś z rukolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 opakowanie rukoli (100 g)

1 gruby filet z łososia bez skóry (szer. ok. 10 cm)

2 łyżki płynnego miodu

sok z ½ limonki

2 łyżeczki sosu chilli

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki wody

duża garść ziaren suszonego zielonego lub czarnego pieprzu

garść ziaren kolendry

 

 

Przygotowanie:


Rukolę umyć, osuszyć i włożyć do misy. Przekroić filet z łososia na pół, a następnie każdą część na dwa grube plastry. Zmieszać w rondlu miód, sok z limonki, sos sojowy i rybny oraz olej sezamowy i wodę. Podgrzać na małym ogniu, żeby aromaty się połączyły, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć sos z ognia. Utłuc w moździerzu pieprz i kolendrę, przesypać na talerz. Posmarować łososia olejem i obtoczyć
w przyprawach. Smażyć po minucie z obu stron na niewielkiej ilości oleju tak, żeby w środku mięso pozostało wilgotne. Polać rukolę 2/3 sosu, resztę zostawiając na później. Ułożyć kawałki usmażonego łososia na rukoli i polać resztą sosu.

powrót

Podobne przepisy

Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.