Gary  Rhodes

Smażony łosoś z kwaszoną kapustą


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony łosoś z kwaszoną kapustą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki kapusty:

główka białej kapusty

jagody jałowca

gałązka tymianku

100 ml białego wina

75 ml octu z białego wina

2 drobno posiekane cebule

kawałek masła (do smażenia)

sól

1 fenkuł włoski z nacią

sok z cytryny

koperek (dowolnie)



Składniki dania z ryby:

4 filety łososia bez skóry

sól i pieprz

masło (do smażenia)



Przygotowanie kapusty:

Poszatkuj kapustę, wycinając wcześniej głąb. Przesyp do dużej miski. Przyprawy zawiń w muślin i dorzuć do kapusty. Do dzbanka wlej wino i ocet. Wymieszaj. Przelej do kapusty. Najlepiej zrobić to na 24 godziny przed podaniem dania. Od czasu do czasu należy kapustę wymieszać, żeby cała została równo pokryta płynem i nabrała aromatu. Kwaszoną kapustę odcedź na durszlaku. Marynatę zachowaj.

W rondlu zeszklij na maśle drobno posiekaną cebulę. Całą kapustę, łącznie z ziołami, przełóż do cebuli. Wlej odrobinę marynaty. Drobno poszatkowana kapusta będzie gotowa po 12 minutach, grubiej poszatkowana potrzebuje godziny. Dosyp dużo soli. Duś na średnim ogniu. Posiekaj fenkuł. Postaraj się kupić go z nacią. Jeśli takiego nie dostaniesz, zastąp ją koperkiem. Usmaż posiekany na maśle. Gdy zmięknie, dołóż go do kapusty. Tuż przed podaniem wyciśnij sok z cytryny i dorzuć posiekaną nać fenkuła albo koperek. Wymieszaj.



Przygotowanie ryby:

Stronę, gdzie była skóra, posyp tylko solą i oprósz mąką. Po drugiej daj sól i pieprz. Wlej olej na patelnię. Dorzuć masło. Gdy zacznie się pienić, nałóż rybę. Smaż na małym ogniu. Przewróć i wyłącz gaz. Ryba dojdzie na patelni. Na talerz nałóż porcję gorącej kapusty, dołóż porcję łososia. Dookoła polej sosem z czerwonego wina. Rybę skrop oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 10”



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.