Gary  Rhodes

Smażony łosoś panierowany w mące owsianej, podany na toście


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony łosoś panierowany w mące owsianej, podany na toście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dressingu z whisky:

2 łyżki stołowe whisky

1 łyżka stołowa soku z cytryny

4 łyżki stołowe oliwy

szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz

kawałek masła



Składniki dania:

4 filety z łososia o grubości 2,5 cm

25g bułki tartej

25g średniej grubości mąki owsianej

szczypta soli i pieprzu

1 rozkłóconej jajo

olej (do smażenia)

masło do smażenia + do smarowania

garść liści młodego szpinaku

4 grube kromki pełnoziarnistego chleba

ósemki cytryny (do podania)



Przygotowanie dressingu z whisky:

Wlej do rondelka whisky. Podgrzej, aby połowa płynu odparowała.

Do miseczki wlej sok z cytryny. Przelej wrzący alkohol do soku. Dolej oliwę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na rozgrzaną patelnię kawałek masła. Gdy przestanie skwierczeć przelej do dressingu i wymieszaj.



Przygotowanie łososia:

Do miski wsyp bułkę tartą i mąkę owsianą. Dodaj szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Wymieszaj.

Porcje łososia też trzeba doprawić. W rozkłóconym jajku zanurz tylko wierzch porcji. Połóż na tartej bułce z mąką owsianą i zostaw na chwilę. Zanurz w jajku drugi kawałek. Dopiero teraz wyjmij pierwszy. Wlej nieco oleju na niezbyt silnie rozgrzaną patelnię. Porcje łososia ułóż na patelni stroną z panierką. Smaż na średnim ogniu. Dorzuć trochę masła. Przewróć, gdy panierka będzie złocista. Smaż dalej, ale ryba powinna pozostać w środku różowa. Kromki chleba posmaruj masłem i opiecz pod grillem. Na tostach ułóż kilka liści szpinaku. Polej je dressingiem z whisky, soku cytrynowego, przysmażonego masła i oliwy. Dressingiem polej także talerz dookoła. Przełóż porcje ryby z patelni na liście szpinaku. Obok wyłóż ósemkę cytryny. Polej rybę dressingiem. Podawaj.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.