Sophie Grigson

Smażony kurczak w tymiankowej marynacie


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata

1 łyżka tymianku cytrynowego

1 łyżka tymianku pomarańczowego

1 łyżka tymianku pospolitego

4 łyżki oliwy

sok z 1 cytryny

3 ząbki czosnku

sól, pieprz



Dodatkowo

4 pojedyncze kurze piersi

1 łyżka świeżego tymianku do posypania

sok z cytryny do skropienia



Przygotowanie

Wsypać do moździerza listki tymianku i lekko utrzeć, żeby uwolnić aromat. Zalać tymianek oliwš i sokiem z cytryny. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zalać mięso marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 4 do 24 godzin. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć kurze piersi po 5 minut z każdej strony. Jeśli są grube, na koniec zmniejszyć ogień i podsmażać, aż dojdą. Mięso podawać posypane świeżym tymiankiem i skropione sokiem z cytryny i z ziemniakami albo jako nadzienie do ciabatty - pokrojone na kawałki, z liściem sałaty, plastrami pomidora i majonezem.



Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.