James  Martin

Smażony kurczak, sos z creme fraiche i spatzle, cytrynowa sałatka z kapusty


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Smażony kurczak, sos z creme fraiche i spatzle, cytrynowa sałatka z kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki smażonego kurczaka

skórka z 1 cytryny

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 gałązki świeżego tymianku

75 ml białego wina

2 łyżki stołowe oleju rzepakowego

4 podudzia kurczaka bez kości i ze skórą

2 piersi kurczaka z kośćmi skrzydeł i skórą



Składniki spätzli

250 g mąki

½ łyżeczki nasion selera

½ łyżeczki soli

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

7 dużych jajek ekologicznych

3 łyżeczki oleju rzepakowego



Składniki sosu

1 łyżka stołowa oliwy

2 drobno posiekane szalotki

100 ml białego wina

350 ml crème fraîche



Składniki sałatki

sok z 1 cytryny

1 rozgnieciony ząbek czosnku

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

150 ml oleju rzepakowego

½ drobno posiekanej białej kapusty

pęczek posiekanego kopru



Przygotowanie mięsa

Do miski włożyć skórkę z cytryny, czosnek i tymianek. Wlać wino, wymieszać. Wetrzeć marynatę w porcje kurczaka, ułożyć mięso w misce i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Na średnim ogniu ustawić dużą, żaroodporną patelnię. Gdy się rozgrzeje, wlać olej, ułożyć porcje kurczaka skórą do dołu. Smażyć przez 3-4 minuty, aż mięso będzie złocistobrązowe. Przewrócić porcje i wstawić patelnię do piekarnika. Piec 8-10 minut, aż mięso będzie soczyste.



Przygotować spätzle:

Do robota kuchennego wrzucić mąkę, nasiona selera, sól, pieprz. Wbić jajka i zmiksować na gęste, gładkie ciasto. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wlać łyżeczkę oleju. Nałożyć ciasto do woreczka do wyciskania z małym otworem. Wyciskać ciasto do wrzątku, aby powstały kluseczki. Gotować je przez 2-3 minut. Postawić patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, wlać pozostałe 2 łyżeczki oleju. Odcedzić kluseczki, wrzucić na patelnię. Smażyć 1-2 minut, aż nabiorą koloru. Przełożyć do miski i odstawić.



Przygotować sos

Na małym ogniu rozgrzać niewielką patelnię. Wlać oliwę, wrzucić szalotki, smażyć przez 4-5 minut, aż będą miękkie. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i odparować ⅓ płynu. Dodać crème fraîche, zmniejszyć płomień i podgrzać sos. Przełożyć połowę sosu na kluseczki i wymieszać.



Przygotować sałatkę

W misce utrzeć sok z cytryny i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dolać olej i utrzeć. Polać dressingiem kapustę, dosypać koper i wymieszać. Pokroić mięso w plastry, ułożyć na ogrzanych talerzach. Nałożyć porcje spätzli i sałatki z kapusty. Polać resztą sosu wedle uznania.



powrót

Podobne przepisy

Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia czeska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.