Ruth  Rogers

Smażony kurczak faszerowany mascarpone


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Smażony kurczak faszerowany mascarpone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały kurczak

luzowany

podzielony na pół

opakowanie serka mascarpone

duża garść listków rozmarynu

skórka otarta z 1 cytryny

sok z ½ cytryny

2 plastry szynki prosciutto San Daniele

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C. Posiekaj drobno rozmaryn i wymieszaj z mascarpone. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj ponownie, aż serek będzie lekki i puszysty. Poluźnij skórę na kurczaku, włóż pod nią po plastrze szynki oraz nadzienie z serka. Rozgrzej mocno oliwę na dużej patelni i obsmaż porcje kurczaka skórą do dołu. Wstaw patelnię z kurczakiem do piekarnika i piecz 10 min. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.