James  Martin

Smażony filet z łososia, z omułkami, koprem włoskim i szafranem, w sosie z białego wina


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażony filet z łososia, z omułkami, koprem włoskim i szafranem, w sosie z białego wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Łosoś

oliwa z oliwek i masło – do smażenia

4 porcje po 170g dorodnego, wyfiletowanego łososia, ze skórką

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Sos

1,5kg żywych omułków (małży jadalnych)

50g masła niesolonego

3 drobno posiekane szalotki

1 drobno posiekany, nieduży por

½ bulwy kopru włoskiego, pokrojonej w cienkie plasterki

200g pokrojonych w plasterki brązowych pieczarek (pieczarka dwuzarodnikowa - agaricus bisporus), mogą być zwykłe pieczarki

szczypta proszku curry

szczypta szafranu

25ml anyżówki

100ml śmietany kremówki (48%)

1 listek laurowy

50g grubo posiekanej pietruszki

1 łyżka stołowa masła



Przybranie

odrobina szafranu



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej na teflonowej patelni oliwę z oliwek i masło. Przypraw łososia solą i pieprzem i umieść na gorącej patelni, skórą do dołu. Po 3-4 minutach ostrożnie przewróć na druga stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Umieść łososia razem z patelnią w piekarniku (UWAGA: upewnij się, że rączka patelni wytrzyma temperaturę piekarnika) i piecz 5-6 minut lub wedle własnego gustu.

Oczyść dokładnie omułki i wyrzuć otwarte (popukaj w muszlę – jeśli się zamknie, omułek jest żywy, nie wyrzucaj go) i te, których muszle są popękane. Roztop masło w dużym rondlu, dodaj szalotkę, pora, koper włoski i grzyby. Wsyp proszek curry, szafran i wlej anyżówkę. Doprowadź do wrzenia. Dodaj omułki, śmietanę i listek laurowy, a na koniec pietruszkę i masło. Dopraw do smaku. Sos jest gotowy, kiedy muszle się pootwierają. Szybko podaj go wraz z łososiem, dla ozdoby posyp odrobiną szafranu.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołąbki z łososiem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.